STADGAR
för ekonomiska föreningen
L'AGORA KONSUMENTKOOPERATIV Ekonomisk förening
organisationsnummer 769626-5409
OM FÖRENINGEN
§ 1 Föreningens firma
Den ekonomiska föreningens firma är
L'AGORA KONSUMENTKOOPERATIV Ekonomisk förening.
§ 2 Verksamhet och ändamål
Föreningen har som ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att bedriva handel med mat och livsmedel av högsta kvalitet. Medlemmarna deltar genom handel och arbete i föreningen.
Föreningen ämnar främja och stödja småskalighet och i den mån det är möjligt även lokal produktion, dels genom handel, dels genom att för medlemmarna erbjuda en plattform av utvecklingsmöjligheter för framställande av kvalitativ och närproducerad mat.
Föreningen vill för sina medlemmar även erbjuda en social gemenskap och ge möjlighet till upplevelser och utbildning förknippade med odling, produktion och även förädling av kvalitativa livsmedel.
Vidare ska föreningen arbeta för att sprida kunskap och intresse om hållbar produktion och konsumtion av mat, naturliga och traditionella förädlingsmetoder samt lokal och global matkultur.
Föreningen vill även verka för ett på alla plan jämställt, solidariskt och etiskt samhälle.
Verksamheten ska följa de lagar och regler som finns på området.
§ 3 Säte
Föreningen har sitt säte i Gnesta, Södermanland.
MEDLEMSKAP
§ 4 Inträde
Till medlem antas fysisk eller juridisk person som kan förväntas följa föreningens stadgar och beslut, stödja föreningens ändamål samt betalar en insats. Ansökan om inträde prövas av styrelsen eller den av den styrelsen utser.
§ 5 Utträde
Medlem som vill utträda ur föreningen ska anmäla det skriftligt till styrelsen. Med skriftligen avses även e-post eller annan elektronisk anmälan.
§ 6 Uteslutning
En medlem får uteslutas om medlemmen:
-
missbrukar sitt medlemskap, motarbetar föreningens ändamål eller på annat sätt grovt har åsidosatt sina skyldigheter mot föreningen,
-
under en sammanhängande period om 1 år inte deltagit genom handel eller arbete i föreningen,
-
inte längre uppfyller de krav som med hänsyn till arten och omfattningen av föreningens verksamhet bör ställas på medlemmarna.
Beslut om uteslutning av medlem fattas av styrelsen.
§ 7 Upphörande av medlemskap
Medlemskapet upphör vid det räkenskapsårs slut som infaller tidigast en månad efter att medlemmen begärt utträde eller uteslutits. När medlem som är fysisk person avlider ska medlemskapet anses upphöra vid utgången av det räkenskapsår som slutar närmast efter 6 månader efter det att medlemskapet upphörde.
INSATSER OCH AVGIFTER
§ 8 Insats
Varje medlem ska betala en insats till föreningen på 1000 kronor. Det är möjligt att gå in med en överinsats. Insatsen betalas enligt styrelsens anvisningar när medlemskapet har beviljats. Insatsen återbetalas endast i de fall som står i lag (2018:672) om ekonomiska föreningar 3 kap 7§ och 16 kap 27 §.
§ 9 Förlagsinsats
Styrelsen kan besluta att kapital får tillskjutas föreningen i form av förlagsinsatser. Sådana insatser får tillskjutas även av andra än medlemmar. För förlagsinsatser gäller i övrigt vad som föreskrivs i för vad tid gällande lagstiftning och vad styrelsen beslutar.
§10 Medlemsavgift
Varje medlem ska årligen betala en medlemsavgift. Medlemsavgift beslutas av föreningsstämman och får högst uppgå till 3 000 kronor. Övriga administrativa avgifter och avgifter för varor och tjänster som erbjuds medlemmarna beslutas av styrelsen.
Medlemsavgift ska betalas på det sätt och inom den tid som styrelsen bestämmer.
MEDLEMS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER
§ 11 Medlems rättigheter
Föreningen ska fortlöpande informera om föreningens utveckling.
§ 12 Medlems skyldigheter
Varje medlem är skyldig att betala en insats som föreningsstämman har bestämt och den medlemsavgift som styrelsen har bestämt. Medlemmar ska även följa dessa stadgar och föreningens beslut.
STYRELSE OCH REVISION
§ 13 Styrelsens sammansättning
Styrelsen ska bestå av lägst 3 och högst 7 ordinarie ledamöter samt högst 2 suppleanter.
Ledamöter och suppleanter väljs av den ordinarie föreningsstämman för tiden till och med nästkommande ordinarie föreningsstämma.
§ 14 Styrelsens beslutsförhet
Styrelsen är beslutsför när antalet närvarande ledamöter överstiger hälften av samtliga ledamöter. Som styrelsens beslut gäller den mening för vilken mer än hälften av de närvarande röstat eller vid lika röstetal den mening som ordföranden biträder. Är styrelsen inte fulltalig ska de som röstar för beslutet utgöra mer än en tredjedel av hela antalet styrelseledamöter. Suppleanter tjänstgör i den ordning som ordförande bestämmer.
§ 15 Ordningsregler
Styrelsen har rätt att besluta om ordningsregler för föreningen.
§ 16 Revisor
Föreningen ska ha 1 revisor samt högst 1 revisorssuppleant.
Revisorn och i förekommande fall revisorssuppleanten väljs av den ordinarie föreningsstämman för tiden till och med nästkommande ordinarie föreningsstämma.
§ 17 Revisionsarbete
Revisorn ska bedriva sitt arbete så att revisionen är avslutad och revisionsberättelsen angivet senast före ordinarie föreningsstämma varje år.
Revisorn och i förekommande fall revisorssuppleanten har rätt att fortlöpande ta del av föreningens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll samt övriga handlingar.
§ 18 Firmateckning
Föreningens firma tecknas av styrelsen eller av den eller dem styrelsen utse.
§ 19 Räkenskapsår
Föreningens räkenskapsår omfattar perioden 1 januari – 31 december.
§ 20 Årsredovisning
Senast 4 veckor innan den årliga ordinarie föreningsstämman ska styrelsen överlämna årsredovisningen till revisorn.
Årsredovisningen ska bestå av resultaträkning, balansräkning och förvaltarberättelse.
FÖRENINGSSTÄMMA
§ 21 Ordinarie föreningsstämma
Ordinarie föreningsstämma ska hållas årligen före april månads utgång. Stämman får hållas i Stockholm eller helt digitalt.
§ 22 Motioner
Medlem som önskar få ett ärende behandlat vid föreningsstämma ska anmäla detta senast den 1 februari eller inom den senare tidpunkt som styrelsen kan komma att besluta.
§ 23 Extra föreningsstämma
Extra föreningsstämma ska hållas när styrelsen finner skäl till det. Sådan föreningsstämma ska även hållas när det för uppgivet ändamål skriftligen begärs av revisor eller minst 1/10 av samtliga röstberättigade.
§ 24 Dagordning
På ordinarie föreningsstämma ska förekomma:
-
Öppnade
-
Fastställande av röstlängd
-
Val av stämmoordförande
-
Anmälan av stämmoordförandes val av protokollförare
-
Val av 2 justerare tillika rösträknare
-
Godkännande av dagordningen
-
Fråga om stämman blivit stadgeenligt utlyst
-
Föredragning av styrelsens årsredovisning
-
Föredragning av revisorernas berättelse
-
Beslut om fastställande av resultat- och balansräkning
-
Beslut om resultatdisposition
-
Beslut om ansvarsfrihet för styrelsen
-
Beslut om arvoden åt styrelsen och revisorer, samt i förekommande fall åt valberedning, för nästkommande verksamhetsår
-
Beslut om antal ledamöter och suppleanter
-
Val av styrelseledamöter och suppleanter
-
Val av revisorer och revisorssuppleant
-
Val av valberedning
-
Av styrelsen till stämman hänskjutna frågor samt av föreningsmedlem anmält ärende
-
Avslutande
På extra föreningsstämma ska utöver punkt 1–7 och 19 förekomma de ärenden för vilken stämman blivit utlyst.
§ 25 Kallelse
Styrelsen kallar till föreningsstämma. Kallelse till föreningsstämman ska innehålla uppgift om tid och plats för föreningsstämman och vilka ärenden som ska behandlas på stämman. Beslut får inte fattas i andra ärenden än de som tagits upp i kallelsen. Om förslag till ändring av stadgarna ska behandlas, ska det huvudsakliga innehållet av ändringen anges i kallelsen.
Kallelse till ordinarie och extra föreningsstämma ska utfärdas tidigast sex veckor och senast två veckor före föreningsstämman.
Kallelsen ska utfärdas genom utdelning eller via elektroniska hjälpmedel (t.ex. e-post till de medlemmar som uppgivit en e-postadress).
§ 26 Rösträtt
Vid föreningsstämma har varje medlem en röst.
Medlem som begärt utträde eller uteslutits förlorar genast rätten att delta i överläggningar eller beslut om föreningens angelägenheter.
§ 27 Ombud och biträde
Medlem får utöva sin rösträtt genom ombud. Ombudet ska visa upp en skriftlig, underskriven och daterad fullmakt. Fullmakten ska uppvisas i original och gäller högst ett år från utfärdandet. Ombud får företräda högst två (2) medlemmar. På föreningsstämma får medlem medföra högst ett biträde. Biträdets uppgift är att vara medlemmen behjälplig. Biträde har yttranderätt.
Ombud och biträde får endast vara:
-
annan medlem
-
medlemmens make/maka eller sambo
-
föräldrar
-
syskon
-
myndigt barn
-
annan närstående som varaktigt sammanbor med medlemmen
-
god man
Om medlem har förvaltare företräds medlemmen av förvaltaren. Underårig medlem företräds av sin förmyndare.
Är medlem en juridisk person får denne företrädas av legal ställföreträdare, mot uppvisande av ett registreringsbevis som är högst tre månader gammalt.
VINSTFÖRDELNING OCH UPPLÖSNING
§ 28 Vinst
Fritt eget kapital enligt fastställd balansräkning ska sedan i lag föreskriven avsättning till
reservfond skett, enligt föreningsstämmans beslut, föras i ny räkning till kommande räkenskapsår, alternativt användas till utveckling av föreningen enligt gällande ändamål och verksamhet.
§ 29 Upplösning
Vid föreningens upplösning ska behållna tillgångar efter det att medlemmarna fått tillbaka sina insatser, delas lika mellan medlemmarna.
STADGEÄNDRING OCH ÖVRIGT
§ 30 Stadgeändring
Beslut att ändra stadgarna fattas av föreningsstämman. Vid ändring av föreningens stadgar gäller vad som anges i gällande lagstiftning för ekonomiska föreningar.
§ 31 Tolkning
För frågor som inte regleras i dessa stadgar gäller lag (2018:672) om ekonomiska föreningar.
Ovanstående stadgar är antagna den 16 december 2023.