Historien om mejeriet Dicecca är så magisk och speciell att det skulle vara underbart att lyssna till den sittandes framför en brasa under en bar, stjärnklar himmel.
Eller så är det bara en alldaglig historia som vilken som helst, en historia från svunna tider som doftar mjölk och familjetradition och okristligt tidiga morgnar med timmar av slitsamt arbete. En historia om ett yrke som går från generation till generation, nämligen Osttillverkning.
I början av förra seklet var Stella den första att lära sig ysta och fläta Mozzarella. Hon tillverkade även Scamorza och Caciocavallo och öppnade sedermera butiken, som fortfarande är i bruk, på Piazza Matteotti i Altamura, Puglia.
Den som idag tillverkar osten är Angelantonio som är barnbarnsbarn till Stella och ättling till en hel generation av osttillverkare eller ystare.
Den verkliga magin i historien är att man är trogen äldre principer och att dagens hantverksarbete i stort sett är detsamma som för 100 år sedan. För Angelantonio är en annorlunda man med glimten i ögat som kunnat leva i vilken epok som helst, tiden står stilla runt honom.
Han är också en traditionsbunden man som värdesätter sitt yrke högt. Kvaliteten på hans produkter är naturligtvis en följd av den höga kvaliteten på råvaran som används i ostproduktionen men också de förbättringsmöjligheter han anammat som garanterar en stark produkt som är hållbar i tid. Angelantonio håller fast vid sin övertygelse och har stor respekt för företagets historia. Den är hans styrka och garanterar produktens framgång.
Det handlar inte enbart om ett företag som sett många generationer komma och gå, det handlar även om ett speciellt område, respekten för naturen, djurens välmående etc
På tallriken finner du inte enbart en mejeriprodukt utan en symbol. Om du sluter ögonen känner du deras närvaro - Stella och Angelantonio senior och sedermera Angelantonio….deras röster, mjölken som rinner, händer som drar och sliter i osten. Öppnar du ögonen kan du säkert förnimma deras ansikten i burratans mjuka inre.
När du sedan smakar på osten känner du säkerligen smaken av Puglia, l’Alta Murgia Barese, doften av backtimjan, lökmossa och fjädergräs. Smaker och dofter som bara mjölken från ett djur som betar gräs från öppna, kontrollerade betesmarker kan ge.
Angelantonio har ett åtagande till sina förfäder. Han är hårdnackad och vill verkligen ta vara på frukten av deras sådd. Han gör det inte bara för sin egen skull utan för Stella, för Angelantonio senior och för alla de rödfrusna och arbetande händer som gjort det möjligt för honom att göra det han gör idag. Angelantonio hävdar att man väljer att se bortom en snygg förpackning och en reklamslogan.
-Vi ger röst åt dem som en gång gav oss denna möjlighet och vi för historien vidare.
Översättning från Italienska av Lena Lindberg
La storia del caseificio Dicecca è così magica e speciale che sarebbe meraviglioso ascoltarla davanti allo scoppiettante crepitio di un fuoco, sotto un cielo irrorato di stelle.
Eppure è una storia come tante altre, una storia antica, che profuma di latte e famiglia, ha il sapore delle levatacce alle ore più improbabili per intraprendere quel mestiere onesto e faticoso che si tramanda di generazione e generazione: il casaro.
Nei primi del novecento è Stella la prima ad imparare, per necessità , a cagliare e filare, splendide trecce di mozzarelle. Il passo dalla pasta filata fresca alle scamorze, il caciocavallo è stato naturale e spontaneo come aprire la bottega, ancora oggi presente , in piazza Matteotti ad Altamura.
A tirare le fila del caseificio oggi c’è Angelantonio, pronipote di Stella, nipote di Angelantonio, discendente di un’intera generazione di casari. La vera magia di tutta questa storia è che nonostante sia diventata ora contemporanea, nonostante siamo adesso a raccontare i giorni nostri, possiamo ancora farlo come se stessimo raccontando la storia di un secolo fa. Perchè Angeloantonio è un ragazzo senza tempo, diverso, con un guizzo negli occhi che ti spiazza.
Ha radici solide e ben radicate e un forte credo al quale non cede. La qualità del prodotto, che deriva dalla qualità della materia prima, la tradizione nella trasformazione, lo studio e l’innovazione per garantire lo standard della produzione. Angelantonio non si sposta. Anche a costo di rimetterci, la sua storia e’ la sua forza, gli insegnamenti la garanzia del successo
Perché, se Stella Dicecca assaggi :comprendi. E vedi. E senti. Perché Stella Dicecca non fa solo formaggio, non sanno solo filare, continuano a raccontare una storia.
Che durante la lunga corsa verso i giorni nostri si è evoluta e non parla solo di una generazione di casari, narra di un territorio, del rispetto per l’ambiente, di benessere per gli animali, cura, scelta, attenzione.
Se assaggi ritrovi la Puglia, l’Alta Murgia Barese, i profumi del timo spinosetto, l’acino pugliese, la stregonia e il lino delle fate, magie che solo un latte di vacche allevate al pascolo e rispettato il più possibile può regalare.
Ha un conto aperto con il destino Angelantonio, ardentemente desidera raccogliere i frutti di quei semi, piantati secoli fa, dai suoi antenati. Non lo fa solo per se, lo fa per Stella, per Angelantonio Senior e per tutte quelle mani arrossate, ustionate dall’acqua di filatura. Impariamo a scegliere, ad ascoltare, a guardare oltre un bel pacchetto o ad uno slogan pubblicitario; diamo loro voce e opportunità per continuare a tramandare questa favolosa storia…
Comments