NÅGRA AV VÅRA PRODUKTER
Varför pasta från Pastificio Agricolo Mancini?
Vi befinner oss i Marche: vår pastafabrik, byggd av trä, glas och cement ligger mitt i ett av våra vetefält. Byggnaden är designad så att den ska smälta in i landskapet på vår gård och är en symbol för hur man kan kombinera traditioner med den mest avancerade tekniken för att tillverka den bästa möjliga pastan. Vi sår vårt spannmål i ett område som lämpar sig mycket väl för just denna typ av odling, och vi tillämpar så kallat växelbruk där vi omväxlande odlar grödor (som Luzerne, Klöver, Åkerböna, Årtor och Kikärtor) samt omväxlande vall (som solrosor och raps) för att förbättra jordens fertilitet varje år. Vid tillverkning tas sedan en form i brons fram, en specifik form för varje enskild typ av pasta.Former av brons gör att pastan blir porösare samt ger en ojämn yta som ökar pastans förmåga att suga upp sås. Hos oss på Pastificio Mancini torkar vi pastan i temperaturer på som högst 55°C och som lägst 36°C, vilket ger torktider på mellan 24 och 44 timmar - beroende på vilken form pastan har – och säkerställer friskhet och smak i den färdiga produkten.
Översättning från Italienska av Lena Lindberg
Varför pasta från Pastificio Fiordimonte?
Pastafabriken Fiordimonte ligger idag i Cerreto d'Esi, i Sibillinibergen, i ett oförorenat område i regionen Marche med en lång tradition av att tillverka äggpasta.
Vi blir med vår bearbetningsmetod trogna den tillverkningstradition som finns i Marche, samtidigt som vi använder innovativ och modern teknik för att hålla en konstant och kontinuerligt höga kvalitet på vår pasta. Vi använder oss endast av enkla och naturliga ingredienser i vår tillverkning, såsom ekologiska semolagryn från jordbruk i centrala Italien, samt färska italienska, ekologiska ägg från frigående höns. Pastadegen förs genom formar av brons vid en låg och konstant temperatur på 35°C, för att bevara råvaran färsk. Former av brons gör pastan porösare samt ger den en ojämn yta som ökar pastans förmåga att suga upp sås och smaker.
Översättning från Italienska av Lena Lindberg
Varför La Fattoria del Borgo ?
Detta är vårt liv: sylter, juicer, honung och sedan vin samt våra fruktträdgårdar och vingårdar.
Vi är en gård och ett företag som fungerar bra eftersom vi först av allt är en familj, och för att vi arbetar stolthet och känner tillfredställelse över de val vi har gjort. Vi har sedan 1996 hängivet satsat all vår styrka, våra ambitioner och drömmar på projektet "La Fattoria del Borgo".
Det har dock varit välinvesterade år eftersom vi genom att välja att producera och odla ekologiskt har gjort konsumenter uppmärksamma på vad det faktiskt innebär att leva väl i dag.
Just valet att leva väl är något som är upp till var och en av oss och det utgår från vad vi äter; att avgöra vad som är att äta väl är alltså upp till var och en av oss, och inte upp till på reklambyråer.
Den som inser detta är definitivt morgondagens stora vinnare.
Översättning från Italienska av Lena Lindberg
Varför I Tre Filari?
På en söt liten kulle, 6 kilometer från den historiska stadskärnan Recanati, mellan det medeltida slottet Montefiores stränghet och Monte Coneros udde, ligger jordbruket I Tre Filari.
I Tre Filari är ett certifierat ekologiskt jordbruk som syftar till att framförallt utveckla odlingen av olivträ. Vår ekologiskt drivna olivlund täcker en yta av cirka 25 hektar och består av över sju tusen olivträd indelade i så kallade ”monovarietali” sektorer, vilket innebär att varje sektor endast har en sorts oliv och att sorterna inte blandas. De sorter son finns hos Tre Filari är: Raggia, Leccino, Ascolana Tenera, Piantone di Mogliano, Coroncina, Mignola, Carboncella, Orbetana, Leccio del Corno, Piantone di Falerone, Nostrale di Rigali, Pendolino, Coratina samt åtta andra sorter av mindre känd indelning.
Den ekologiska ”extra vergine” olivoljan utvinns ur endast manuellt skördade oliver, med viss mekanisk hjälp, från gårdens olivlund. Vårt mål är att, genom nyttjandet av regionens traditioner, kunna återupptäcka det landskap, den kultur, den mat och det vin som är så typiskt för Marche. Av just denna anledning har även tre gamla trädalléer, ”Tre Filari”, tagits omhand och återställts och det är även de som har fått ge namn åt företaget.
Under vackra försommardagar är det rent magiskt att gå genom den gräsbevuxna olivlunden ner till sjön samt att följa de olika odlingsmetoder på fälten, så som till exempel druv-och olivskörden.
Översättning från Italienska av Lena Lindberg
Varför Järna Rosteri ?
Det är inte ovanligt att vi tänker baklänges eller tvärtom när vi skapar våra produkter. Målet är alltid att skapa något som inte redan är gjort. Gränsen till galenskap är aldrig långt borta – vi älskar verkligen det vi gör! På vårt rosteri i Järna rostar vi kaffet hantverksmässigt långsamt för att se till att varje kaffes potential utvecklas. Inget kaffe är likt det andra. Vi har två kafferostar. En större traditionell tysk rost i gjutjärn och en mindre luftrost, som vi använder för mindre, exklusiva batcher. Den största delen av vårt arbete utför vi för hand. Våra produkter lämnar aldrig rosteriet utan en manuell kvalitetskontroll.
I vårt rosteri hittar du både espressoblandningar och bryggblandningar, både malda och hela bönor.
Våra charkvaror och ostar ?
Till vårt eget sortiment har vi har valt ut produkter endast från mindre företag som arbetar på ett etiskt och hållbart sätt, där påverkan på markerna är låg. Det vill säga produkter framställda med respekt för miljön och djuren samt för en autentisk smak och traditioner.
Några av våra produkter